-->

Fraflytning fra boliglejemål – Hvad skal man være opmærksom på?

Vær opmærksom på fraflytningsrapporten, når du fraflytter et lejemål.​

Se også ​​→

Som lejer kan det hurtigt virke uoverskueligt at skulle fraflytte et lejemål. Der kan være mange bolde i luften på én gang, særligt da man flytter et nyt sted hen. Nedenfor er de vigtigste elementer ved en fraflytning fremhævet. Hvis du som lejer følger disse råd står du stærkt, hvis noget skulle vise sig at opstå ved fraflytningen. 

Før fraflytningen - Dokumentér lejemålets stand og aflevér nøglerne

​En god måde at sikre, at man ikke risikerer at hæfte for flere forhold, er ved at tage billeder af lejemålet. Vi anbefaler, at man ved fraflytningen tager billeder af alle dele af lejemålet før man afleverer nøglerne.

Vi anbefaler at tage mellem 5 – 10 billeder af hvert værelse, afhængigt af dens størrelse. Det er bedre at have for mange billeder end for få. Ved at tage billeder kan man bevise lejemålets tilstand ved ens fraflytning. Man sikrer således, at man ikke mødes af øvrige istandsættelseskrav, end hvad der ud fra lejemålets tilstand er berettigede. Hvis udlejer sender et krav, som kommer ”ud af det blå”, kan billederne pludselig blive meget nyttige til at modbevise, at skaden er opstået mens man har lejet lejemålet.

Vi anbefaler at dokumentere nøgleafleveringen. Det kan gøres ved at tage et billede af nøglernes levering, eller ved at optage en video af, at nøglerne lægges i udlejers postkasse eller det fraflyttede lejemål. På denne måde sikrer man sig, at man ikke står uden beviser. Hvis udlejer måtte mene, at denne ikke har fået alle nøgler, eller at du ikke er fraflyttet, kan det hurtigt gavne at kunne bevise nøgleafleveringen.

Rigtige mange lejere overser desværre at tage billeder før de fraflytter. Hvis de bestrider udlejers istandsættelsesudgifter medfører det, at de står betydeligt svagere i en huslejenævnssag om udgifternes behov. Det samme gør sig gældende for dem, der ikke dokumenterer nøgleoverdragelsen.

Vi anbefaler derfor at tage billeder af lejemålet og nøgleaflevering. Det kan gøres på 10 minutter, og i bedste fald kan det spare dig for meget.

Ved fraflytningen - Har udlejer opfyldt de formelle regler for at kræve istandsættelse?

​Udlejer skal altid opfylde lejelovens formelle regler, før du kan blive mødt med et istandsættelseskrav for lejemålet. De formelle regler fremgår af lejelovens § 187, stk. 1 – 5, og gengives nedenfor.

Lejeren skal ifølge § 187 aflevere lejemålet i samme stand, som han modtog det. Det kan ikke pålægges lejeren at bringe det lejede i bedre stand end hvad der blev modtaget ved indflytningen. Udlejer kan altså alene gøre krav gældende, hvis de bringer det lejede i samme stand, som du modtog lejemålet i.

Hvis der således har været ridser, skidt og fedt på gulvet og dette ikke er forværret ved din fraflytning, kan udlejer ikke kræve at du afholder udgifter til slibning af gulvet.

Udlejers frist for at gøre kravet gældende

Din udlejer kan kun gøre et istandsættelseskrav gældende, hvis det sker inden for de frister, der er fastsat i lejelovens § 187.

Hvis udlejer, udlejer mere end én beboelseslejlighed, skal fraflytningssynet afholdes senest to uger efter, at udlejer er blevet bekendt med, at du er fraflyttet. Eventuelle istandsættelseskrav skal herefter meddeles dig senest to uger efter synet, ellers bortfalder kravet.

Hvis udlejer kun udlejer én beboelseslejlighed, er der ingen pligt til at afholde et fraflytningssyn. I dette tilfælde skal udlejer dog stadig fremsætte krav om istandsættelse senest to uger efter, at lejemålet er fraflyttet og nøglerne afleveret.

Undtagelsen til denne regel er, hvis en skade ikke kunne opdages ved almindelig agtpågivenhed under fraflytningssynet. I sådanne tilfælde kan udlejer stadig gøre krav gældende, men det vil bero på en konkret vurdering.

Hvis du ikke har modtaget et istandsættelseskrav inden for de gældende frister, er du som udgangspunkt berettiget til at få dit fulde depositum tilbage.

Pligt til afholdelse af fraflytningssyn, varsling af synet og fraflytningsrapport

Hvis din udlejer foretager udlejning af mere end én beboelseslejlighed, så skal udlejer foretage syn af lejligheden og udarbejde fraflytningsrapport. Synet skal ske senest 2 uger efter udlejer er bekendt med, at du som lejer er fraflyttet lejemålet.

Du skal altid have et varsel, om at der skal ske fraflytningssyn, på mindst én uge. Når lejeaftalen er opsagt, kan der dog ske kortere varsel, men kun efter aftale. Hvis ikke ovenstående regler er iagttaget, så bortfalder udlejers istandsættelseskrav.

I forbindelse med fraflytningssynet skal udlejer udarbejde en fraflytningsrapport. Denne rapport skal udleveres til lejer ved fraflytningssynet. Hvis du som lejer ikke deltager i fraflytningssynet, så skal udlejer tilsende dig rapporten senest 2 uger efter fraflytningssynet har fundet sted. Vi anbefaler, at man deltager i fraflytningssynet. Så kan der skabes en god dialog undervejs, og man kan nærmere forklare omstændighederne, fx at en skade var til stede før indflytningen (husk billeder for dokumentation).

Hvis du deltager til fraflytningssynet, så skal du aldrig underskrive en fraflytningsrapport, som du er uenig i. Hvis du underskriver, at du er enig med rapporten, så stilles du ringere ved en eventuel sag i huslejenævnet. Det skyldes, at du accepterer at hæfte for alt, som fremgår i rapporten, som skal udbedres. Er man enig, kan man dog underskrive.

Nogle gange ønskes der underskrift på, at man har modtaget rapporten. Hvis man underskriver dette, så forringer det ikke mulighederne for at bestride kravet. Det kan dog i visse fraflytningsrapporter fremgå uklart, hvad det præcist er man underskriver. I sådanne tilfælde anbefales det, at man ikke skriver under på noget som helst.

Hvis der til synet ikke udarbejdes rapport, eller du ikke tilsendes rapporten inden 2 uger efter synet, så kan udlejer ikke gøre istandsættelseskrav gældende.

Efter fraflytningen – Modtagelse af opgørelse og tvisthåndtering

Ofte stillede spørgsmål efter fraflytningen er, hvor lang tid der må gå før udlejer skal tilsendelse opgørelsen, og hvordan man håndterer en evt. tvist om kravet.

Vi har søgt at redegøre for begge nedenfor.

Modtagelse af opgørelse

Efter fraflytningssynet vil man modtage en opgørelse, der redegør for istandsættelsesarbejdets omkostninger.

Der er ingen regler i lejeloven for, hvor lang tid der må gå før at man skal have modtaget opgørelsen. Det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at der kan gå ekstremt lang tid. Efter praksis går der mellem 1-4 måneder. Hvis der går mere end 6 måneder, så vil man typisk have grundlag for at kræve depositummet tilbage ved at indbringe sagen for huslejenævnet.

Tvisthåndtering

Langt de fleste lejeretlige tvister har Huslejenævnet kompetencen til at løse. Huslejenævnet er et nævn, der har til formål at træffe afgørelse om lejeretlige tvister mellem lejer og udlejer. Huslejenævnet tager stilling til fraflytningstvister, lejefastsættelse, aconto-opgørelse, vedligeholdelse og andre områder. Der vil typisk være et huslejenævn i alle landets kommuner.

Hvis man som lejer er uenig med fraflytningsrapporten eller opgørelsen, så vil man kunne indbringe sagen for huslejenævnet. Man bør dog først forsøge at indgå i dialog med sin udlejer for at løse tvisten. Hvis dialogen ikke fører til en løsning, så bør man indbringe sagen.

Det er særligt hvor sagen indbringes for huslejenævnet, at ens billeder og dokumenter hurtigt kan have været en god investering af tid. Hvis billederne klart modbeviser grundlaget for opgørelsen, er der fornuftig sandsynlig for at medhold i en nedsættelse af omkostningerne. Hvis det ses, at de formelle regler ikke er overholdt, så kan man ofte få hele sit depositum tilbage.

Hvis ens sag kan indbringes for huslejenævnet, kan det være en rigtig god idé at melde sig ind i en lejerforening som Danske Lejere, LLO eller lokale foreninger. De vil kunne føre sagen i huslejenævnet til overkommelige priser, og vil have overblik over alle de relevante lejeretlige regler.

Visse sager kan ikke indbringes for huslejenævnet, men skal indbringes direkte til boligretten. Det gælder eksempelvis krav på forholdsmæssigt afslag grundet mangler i lejemålet som f.eks. skimmelsvamp. Huslejenævnsafgørelser kan også ankes af parterne ved indbringelse til boligretten. I sådanne tilfælde vil man ofte være forsikret af sin indboforsikring, når det gælder økonomisk dækning til at føre sagen i retten.

Har du en tvist, der skal indbringes for boligretten? Tøv ikke med at kontakt advokat Claus Johansen på cj@askt.dk. Claus har ført adskillige lejeretlige sager for boligretten.

Få svar fra en specialist 

Udfyld formularen så vender vi tilbage hurtigst muligt. ​Du kan også ringe til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.