-->

Digital forkyndelse

Advokat Anders Stig Vestergaard er juridisk ekspert vedrørende international transport og handel, og desuden er han forfatter til en lang række artikler.​​​​

Det er nu muligt at anvende digital kommunikation, hvis der skal gives meddelelse i en sag, der behandles på domstolenes sagsportal.

Meddelelsen kan lovligt forkyndes ved forenklet digital forkyndelse eller ved digital forkyndelse.

Stævning og ankestævning i borgerlige sager skal forkyndes for parten. Øvrige processuelle meddelelser, processkrifter og andre dokumenter bliver gjort tilgængelige på domstolenes sagsportal www.minretssag.dk.​

Forenklet digital forkyndelse

Forkyndelsen sker, ved at meddelelsen gøres tilgængelig for den pågældende i en digital postkasse, der anvendes til kommunikation med det offentlige.

Meddelelsen anses for forkyndt, blot ved at meddelelsen åbnes, eller der sker anden behandling af meddelelsen. Forkyndelsen anses for at være sket den dag, hvor meddelelsen åbnes eller på anden måde behandles. 

Digital forkyndelse

​Meddelelsen gøres tilgængelig for den pågældende i en digital postkasse, der anvendes til kommunikation med det offentlige, og anmodes om at bekræfte modtagelsen.

Meddelelsen anses for forkyndt, hvis den pågældende bekræfter at have modtaget meddelelsen ved anvendelse af digital signatur eller har sendt en personlig underskrevet kopi af meddelelsen. Forkyndelsen anses for at være sket den dag, hvor modtageren anfører at have modtaget meddelelsen.

Nyere afgørelse i Vestre Landsret

​I forlængelse af byrettens dom ankede den tabende part dommen til Vestre Landsret.

Landsretten sendte indkaldelsen til et retsmøde til partens e-Boks med opfordring til at bekræfte modtagelse af mailen. Parten bekræftelse samme dag at have modtaget mailen.

Parten udeblev fra retsmødet.

Landsretten bemærkede, at parten ved sin bekræftelse af at have modtaget indkaldelsen i sin e-Boks måtte anses for at have fået denne i hænde. Da parten udeblev fra retsmødet uden at have oplyst lovlig forfald, afviste landsretten anken.

Mine bemærkninger

​Med de nye regler for digital forkyndelse og forenklet digital forkyndelse er det blevet nemmere for domstolene at foretage en forkyndelse.

Ved forenklet digital forkyndelse er det er nu tilstrækkeligt, for at meddelelsen kan anses for at være lovlig forkyndt, at det kan konstateres, at den pågældende har åbnet meddelelsen i sin e-Boks.

Når meddelelsen har været åbnet, har det ikke betydning, om den pågældende har besvaret eller slettet meddelelsen.

Skrevet af Anders Stig Vestergaard, februar 2018. 

​​

Har du spørgsmål?

Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat

Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på tlf.:

86 13 06 00.​

Få svar fra en specialist 

Udfyld formularen så vender vi tilbage hurtigst muligt. ​Du kan også ringe til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.