-->

Skilsmisse & bodeling

Det kan være vanskeligt at bevare overblikket midt i en frustrerende situation - og samtidig sikre, at spørgsmål om deling af boet og økonomi, bliver løst korrekt. Her kan en familieadvokat være til stor hjælp.​

Hvordan slutter man et ægteskab?

Opløsning af ægteskabet kan ske ved enten separation eller skilsmisse. Alle har krav på en separation, og for langt de fleste foregår det i enighed, ved at parterne sammen udfylder og indsender en anmodning om separation til Familieretshuset. Anmodningen kan hentes på www.Familieretshuset.dk.

Er der enighed om vilkårene?

Man kan få sin separationsbevilling tilsendt med posten, hvis man er helt enige om 2 vilkår

  • Skal der betales ægtefællebidrag (hustrubidrag)
  • Hvem skal beholde lejeboligen

Er man ikke enig, eller vil en af parterne ikke lade sig separere, bliver man indkaldt til vilkårsforhandling hos en af Familieretshusets jurister. Hvis der ikke opnås enighed her, kan en af parterne anmode Familieretshuset om at sende sagen til retten, som vil afgøre vilkårene for separationen.

Bemærk, at der ikke behøver at være enighed om forældremyndighed og børnenes bopæl for at man kan opnå separation.​


Skal man betale hustrubidrag?

Det vilkår, der oftest er uenighed om, er, hvorvidt en af parterne skal betale ægtefællebidrag til den anden. 

Der er flere faktorer, der har betydning for, om en af ægtefællerne (typisk manden) vil blive pålagt at betale bidrag. Kort sagt er det dog spørgsmålet om, hvorvidt ægteskabet er skyld i, at man ikke selv er i stand til at opretholde en rimelig hverdag efter skilsmissen.

Utroskab og skilsmisse uden separation

For at få en skilsmisse uden forudgående separation skal der foreligge en særlig grund, hvor utroskab er den mest almindelige. Det er dog de samme vilkår, der skal tages stilling til, og også her kan parterne i enighed søge om bevilling uden at skulle møde i Familieretshuset, hvis de er enige om vilkårene.


Hvis grunden er utroskab, skal der også underskrives en særlig tredjepartserklæring, hvor tredjemand/tredjekvinde bekræfter at have haft et forhold til den utro part. Vær opmærksom på, at det kun er den bedragne part, der har krav på skilsmisse.


Mange tror fejlagtigt, at det har visse negative konsekvenser i juridisk henseende at blive skilt på grund af utroskab, men det er ikke tilfældet.

Når værdierne skal deles

Først når bevillingen er udstedt af Familieretshuset, eller dommen afsagt af retten, er ægteskabet opløst. Først da er den gensidige forsørgerpligt og arveretten ophørt.

Ophøret af ægteskabet medfører endvidere, at fællesboet skal deles. Det er det, parterne ejer på datoen for Familieretshusets modtagelse af anmodningen om separation/skilsmisse (ophørsdagen), der skal deles.

Inden man påbegynder delingen, er det vigtigt at få afklaret, hvad der ikke skal deles.

Hvad skal ikke deles ved en bodeling?

Foreligger der særeje, enten på grund af ægtepagt, bestemmelser fra gavegiver, testamente eller andet, skal det først afklares, om dette særeje er i behold og kan holdes uden for delingen.

Dernæst skal det afklares, om der er andre værdier, man kan holde udenfor, som for eksempel erstatningsudbetalinger.

Pensioner skal som hovedregel heller ikke deles. Kun hvis den ene part (typisk manden) beviseligt har foretaget "ekstra" pensionsindbetalinger ved siden af sin almindelige pension, skal de ekstra indbetalinger deles. Der er også mulighed for at modtage et mindre kompensationsbeløb, hvis der er stor forskel på jeres pensioner eller hvis ægteskabet har været langvarigt.

Hos Advokaterne Sankt Knuds Torv har vi særlig ekspertise i reglerne om pensionsdeling - vi har blandt andet lavet et særskilt website, hvor vi fortæller alt om reglerne. Se mere på www.vorespension.dk.

Offentligt skifte

Kan parterne ikke, eventuelt med hjælp fra deres advokater, opnå enighed om deling eller aktivernes værdi, kan de få hjælp af skifteretten. Det er dog hverken en hurtig eller billig løsning.

Landsdækkende advokatservice

Har du brug for vores hjælp, er du velkommen til at kontakte en af vores familieadvokater. Benyt kontaktformularen til højre - eller ring til os på telefon 8613 0600.

Få svar fra en specialist 

Udfyld formularen så vender vi tilbage hurtigst muligt. ​Du kan også ringe til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.