-->

Sælgers oplysningspligt​

Spørgsmål:

​Hej

Vi købte et dejligt hus i foråret og fik det finansieret med et billigt realkreditlån, så alt var fryd og gammen. Men i sommer blev idyllen spoleret, da vi efter et kraftigt regnvejr kom vi hjem og fandt kloakvand i hele kælderen og græsplænen oversvømmet. Kloakken var løbet over og vand udefra var løbet ned i kælderen og havde ødelagt de fleste de ting, vi havde i kælderen. Vi har smidt ødelagte ting ud og ryddet op og luftet ud, men vi mangler stadig reparation af skaderne i kælderen. På trods af affugtere op i kælderen, er vi bekymrede for, om der kan være opstået skimmelsvamp, ikke mindst fordi vi har to små børn.

Vores forsikring vil hverken betale erstatning for vores ødelagte ejendele, udgifter til affugtere eller reparation af skaderne. De har blot henvist til, at forsikringen ikke dækker, da der ikke var tale om et voldsomt skybrud.

Vi mener, at vandet er kommet fra kloakken og fra et grønt område, der støder op til vores grund. Vores nabo oplyste, at sælger har været udsat for opstigende kloakvand og oversvømmelse af kælderen flere gange.

Vi ønsker at få erstatning for de ødelagte ting og skaderne og få lavet ny kloak og dræn, så vi undgår en ny oversvømmelse. Hvordan er vores muligheder for erstatning?

MVH Josefine og Christian.

Har du spørgsmål?

Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på direkte tlf.nr. 86 18 68 41 eller mbtlf. 23243039

Svar:

​Kære Josefine og Christian.

Tak for jeres mail. Ud fra jeres oplysninger er vandskaderne desværre ikke dækket af jeres forsikring, idet denne som nævnt kun yder dækning for vandskader som følge af voldsomt skybrud. Da DMI ikke har målt nedbørsmængden for området til et niveau, der kan karakteriseres som skybrud, er skaderne ikke dækket.

Som første skridt jeg vil anbefale jer, er at orientere sælger om sagen, og meddele at I tager forbehold for at kræve erstatning.

Dernæst skal der gennemføres syn og skøn med henblik på at fastlægge årsagen til oversvømmelsen og om det er sket tidligere. Syn og skøn skal tillige fremkomme med forslag til, hvordan en ny oversvømmelse forhindres, og anslå omkostningerne ved reparationerne og foranstaltningerne, der skal forhindre en ny oversvømmelse.

Når der foreligger svar på ovennævnte spørgsmål, er der et bedre grundlag for at vurdere, om sælger kan være erstatningsansvarlig.

Købet af ejendommen er gennemført i henhold til lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom, og herefter er sælger som udgangspunkt ansvarsfri.

Sælger har en oplysningspligt. Han er forpligtet til at oplyse køber om alle ikke uvæsentlige mangler ved ejendommen, som er ham bekendt.

Såfremt det dokumenteres, at der har været oversvømmelse i kælderen flere gange tidligere, mens sælger boede i ejendommen, burde sælger have oplyst jer herom inden købet. Da han undlod dette, kan han være erstatningsansvarlig overfor jer, og det kan overvejes at rejse erstatningskrav.

MVH Anders.

Skrevet af advokat Anders Stig Vestergaard.​

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.