-->

Må vi betale købesummen i bitcoins?​

Spørgsmål:

​Hej,

Vi henvender os, fordi vi er ved at købe en flot patriciervilla, og vi ønsker at betale købesummen med bitcoins. Vi er blevet enige med sælgerne om alle betingelserne i handlen, og at købesummen skal betales i bitcoins, men vi har endnu ikke skrevet under. Det vil være en stor fordel for os, hvis vi kan gennemføre købet med betaling af købesummen i bitcoins. 

Hvad råder du os til? 

MVH Pia og Troels

Svar:

Kære Pia og Troels

Der er ikke noget der forbyder jer at betale med bitcoins, hvis I og sælgerne er enige om, at købesummen skal betales i bitcoins.

Imidlertid er der flere forhold, som jeg anbefaler iagttages, inden I indgår handlen med købesummen fastsat i bitcoins.

Købesummen skal være endeligt fastsat i skødet, når dette skal tinglyses i forbindelse med overdragelsen af huset. Hvis købesummen er opgjort i bitcoins, vil købesummen formentlig ikke kunne anses for at være endeligt fastsat, under hensyn til at bitcoins/ krypto valuta er volatil, og den reelle købesum vil således kunne ændre sig i tiden fra anmeldelse til endelig tinglysning eller fra tinglysning af betinget skøde til tinglysning af endeligt skøde.

Derudover er der et krav om, at købesummen opgøres i en officiel anerkendt valuta, og bitcoins er ikke en officiel anerkendt valuta i Danmark.

På den baggrund må det påregnes, at tinglysning af overdragelsen af huset kan blive afvist af Tinglysningsretten.

Det er sædvanligvis nødvendigt at inddrage et pengeinstitut, en ejendomsmægler og en advokat til at gennemføre handlen, og disse vil formentlig være tilbageholdende med at medvirke til en gennemførelse af handlen.

En række parter i ejendomshandler er pålagt undersøgelsespligter for at modvirke hvidvask og terrorfinansiering. Pengeinstitutter, realkreditinstitutter, advokater og ejendomsmæglere er omfattet af disse undersøgelsespligter. I den forbindelse vil det være nødvendigt at undersøge købesummens oprindelse, når købesummen skal betales i bitcoins.

Bitcoins er et sjældent betalingsmiddel i forbindelse med køb af hus. Reglerne om hvidvask omfatter betaling med bitcoins, og I vil skulle dokumentere, hvor nævnte bitcoins er fra.

Hvis I ikke kan dokumentere bitcoins oprindelse, er de professionelle parter, dv.s. pengeinstituttet, realkreditinstituttet, advokaten og ejendomsmægleren forpligtet til at indhente en godkendelse fra Hvidvasksekretariatet. Handlen vil skulle afvente en godkendelse fra Hvidvasksekretariatet.

Derudover kan betaling af købesummen i bitcoins medføre skattemæssige konsekvenser, og jeg anbefaler tillige at få belyst de skattemæssige konsekvenser, inden I indgår handlen. 

Med venlig hilsen

Anders

Skrevet af Anders Stig Vestergaard

Ovennævnte er tidligere bragt i Bo Bedre i en forkortet udgave

Har du spørgsmål?

Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe direkte tlf.nr. 86 18 68 41 eller mbtlf.

23 24 30 39

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.