-->

Hævd over grundstykke på sommerhusgrund​

Spørgsmål:

Kære Bo Bedre

Vi købte et sommerhus for 1 år siden, og fik opmålt grunden, og det viste sig, at skellet mellem vores grund og naboen er placeret ca. 1 m forkert inde på vores grund. Vi meddelte vores nabo, at vi ville have flyttet hækken, så den passer med skellet.

Naboen afviste at flytte hækken og påstår, at han har vundet hævd over stykket, da det har været sådan i mange år. Han har et stort haveskur, som står helt op til hækken, og det skal han også flytte, da det delvist står inde på vores grund. En anden beboer på vejen har fortalt os, at hækken vistnok er plantet for 15 – 20 år siden, og at haveskuret er opført et par år efter.

Vi har snakket med Teknisk Afdeling i kommunen og sælger af vores sommerhus, men ingen ved, hvordan skellet er placeret forkert. Vi snakker ikke med naboen mere, og da den forrige ejer er afgået ved døden, kan vi ikke spørge ham. Har vi ret til at få flyttet hækken uanset haveskur, eller har vores nabo ret i, at han har vundet hævd over stykket?

MVH Henrik.

Har du spørgsmål?

Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på direkte tlf.nr. 86 18 68 41 eller mbtlf. 23243039

Svar:

Kære Henrik

Tak for din mail. Jeg kan bekræfte, at der kan vindes ejendomsret over et grundstykke, som man ikke ejer, men der er flere betingelser, der skal være opfyldt.

Reglerne om hævd er gamle, faktisk nogle af de ældste eksisterende love i Danmark, og de er nedfældet i Danske Lov fra 1683!

I loven står følgende: ” Hvis Gods og Ejendom nogen haver haft i Haand og Hævd i tyve Aar Ulast og Ukært til Tinge, det beholder hand, uden anden Adkomst at fremvise, angerløst og Uafvundet, med mindre det bevisis, at hand hafde det, enten til Pant, eller i Forlæning, eller i Forsvar. Man kan saa vel paa brug som paa Ejendom fange Hævd.”

Som nævnt er der flere betingelser, der skal være opfyldt, før der foreligger ejendomshævd. For at vinde hævd skal naboen have rådet over grundstykket i strid med ejerens ret. Denne råden skal naboen have udøvet åbenlyst. 

Det skal tillige være foregået kontinuerligt, d.v.s. at denne råden formentlig skal være udøvet hvert år. Endvidere må der ikke være tale om, at råden er sket i strid med de offentlige forskrifter, og endelig skal råden være udført i en periode på minimum 20 år.

Umiddelbart vil jeg vurdere, at han har rådet over grundstykket, og at dette er sket kontinuerligt, i og med, at han har benyttet sit haveskur og klippet hækken hvert år. Vi kan også lægge til grund, at hans råden har været uberettiget, da den har været i strid med jeres ret, og at det er foregået åbenlyst. Imidlertid har han ikke rådet over stykket i over 20 år, og denne ufravigelige betingelse er således ikke opfyldt.

Sammenfattende kan jeg på grundlag af det oplyste berolige jer med, at jeres nabo ikke har vundet hævd over grundstykket. I har således ret til at forlange, at han flytter sit haveskur ind på sin egen grund, og at hækken plantes i skel.

Skrevet af: Advokat Anders Stig Vestergaard marts 2016​

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.