-->

Køb af byggegrund​

Spørgsmål:

​Hej!

Vi købte i vinter en grund med en super placering tæt på børnehave, skole, indkøb og offentlige transportmidler. Derefter indhentede vi flere tilbud på opførelse af huset og skal nu skrive under på en entreprisekontrakt. Vi har hyret en bygmester, der skal opføre huset og lægge fliser udenfor, så huset er lige til at flytte ind i. Overtagelse skal ske d. 1. februar næste år (om godt 5 måneder), men nu tvivler vi på, at entreprenøren kan nå det.

Hvordan er vi stillet, hvis huset ikke er færdig til indflytning d. 1. februar, og vi har opsagt vores midlertidige lejlighed? Hvordan er vi stillet, hvis entreprenøren går konkurs, inden huset er bygget færdig?

Mvh Dorthe og Christian.

Har du spørgsmål?

Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på direkte tlf.nr. 86 18 68 41 eller mbtlf. 23243039

Svar:

Kære Dorthe og Christian

Tak for jeres mail og tillykke med købet af den dejlig grund og forhåbentlig snart også et dejligt hus. Jeg kan kun give jer ret i, at I vil være dårligt stillet, hvis I ikke kan flytte ind den dato, det er aftalt. Hvis I har opsagt jeres lejemål, vil det selvsagt give praktiske problemer og påføre jer udgifter. Jeg vil anbefale, at I aftaler, at AB92 skal gælde for entrepriseaftalen (AB92 står for Almindelige betingelser for arbejder- og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed). Disse bestemmelser er meget benyttede, når der skal indgås en entrepriseaftale. Bestemmelserne giver efter min opfattelsen en stor tryghed for jer.

Bestemmelserne regulerer, hvorledes bygherre og entreprenør skal forholde sig i fleste af de situationer, som I kan komme ud for i forbindelse med entreprisen. De bestemmer således også entreprenørens tidsfristforlængelse og ansvar ved forsinkelse. Såfremt det ikke lykkes jer at aftale AB92 med entreprenøren, vil jeg anbefale, at I meget tydeligt gør opmærksom på hvor vigtigt, det er, at I kan flytte ind den aftalte dato. I kan evt. aftale dagbøder ved overskridelse. Aftale om dagsbøder benyttes dog mest i erhvervsforhold og ikke så meget i aftaler med en forbruger, hvor det oftest aftales, at dansk rets almindelige erstatningsregler er gældende.

For så vidt angår entreprenørens konkurs, kan I desværre ikke forsikre jer mod ulemper og evt. tab i tilfælde af, at entreprenøren går konkurs. Der findes ikke en forsikring herimod. I kan dog sikre jer ved f.eks. ved at aftale, at hele entreprisesummen først skal betales, når huset er klar til indflytning. Hvis entreprenøren skulle gå konkurs, har I ikke betalt for et byggeri, som ikke leveres, og I har penge til at betale en anden entreprenør med. Jeg kan også anbefale at vælge en entreprenør, der er medlem af byggegarantien. Entreprenører og håndværksmestre, der er medlem, skal have økonomien i orden, og leve op til krav om god virksomhedsledelse. Endvidere er formålet med garantien at sikre forbrugeren mod mangler ved byggeriet, og derfor skal alle medlemmer leve op til danske håndværks- og kvalitetsstandarder, bygningsreglementer m.m. Hvis entreprenøren går konkurs, efter I er flyttet ind, og der viser sig væsentlige mangler ved byggeriet, kan I naturligvis ikke bede entreprenøren om at udbedre manglerne og/eller gøre et økonomisk krav gældende overfor entreprenøren. I så tilfælde er den eneste mulighed for at få dækket udgifterne formentlig, hvis I forinden har tegnet byggeskadeforsikring, som evt. dækker udgifterne ved afhjælpning af manglerne.

Skrevet af: Advokat Anders Stig Vestergaard juli 2015​

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.