-->

Fejl og mangler i tilstandsrapporten ​

Se også ​​→

​Spørgsmål:

Hvad gør vi? Vi købte hus for ca. 1 år siden. Ejendomsmægleren havde annonceret huset som værende i god vedligeholdelsesmæssig stand. Det viste sig, at tilstandsrapporten ikke var korrekt i forhold til husets stand. Bl.a. var taget i tilstandsrapporten vurderet til en restlevetid på 15 år, men vi fik et professionelt tagfirma til at kigge på taget, og de vurderede restlevetiden til 1-2 år. ​De påpegede også flere andre ting som klare K3`ere, som var benævnt k1ère eller slet ikke var nævnt i tilstandsrapporten.

Taget har for lille en hældning og overholder ikke byggereglementet. Vi har tegnet en udvidet ejerskifteforsikring, der gælder i 10 år. Vi har brug for dit råd om, hvad vi kan gøre i denne situation.

MVH Susanne og Christian.

​Svar:

Hej Susanne og Christian

Jeg anbefaler jer at klage til den bygningssagkyndige, der har udfærdiget tilstandsrapporten. Han vil formentlig besigtige jeres hus igen, før han tager stilling til jeres klage. Hvis den bygningssagkyndige erkender, at han har lavet fejl og tilbyder at betale omkostningerne ved afhjælpning, er det fint. Hvis han afviser jeres klage helt eller delvist, kan I klage til Disciplinær- og klagenævnet for beskikkede bygningssagkyndige. Nævnet har til huse i Nævnenes Hus. I kan downloade klageskemaet fra nævnets hjemmeside, og indsende klagen via e-boks eller mail. I skal desværre påregne en sagsbehandlingstid på ca. 1 år.

Har du spørgsmål?

Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på direkte tlf.nr. 86 18 68 41 eller mbtlf. 23243039

​​Det er min vurdering, at det er en væsentlig og ansvarspådragende mangel, hvis taget ikke er udført fagmæssigt korrekt, og hældningsgraden er i strid med bygningsreglementet. Manglende oplysning herom i tilstandsrapporten vil kunne være erstatningspådragende for den bygningssagkyndige. 

​Jeg bemærker, at restlevetiden for taget er et fagligt skøn, og at det kan være svært at dokumentere, at den bygningssagkyndiges skøn er forkert.

Hvis nævnet ikke giver jer medhold i klagen, kan afgørelsen ikke indbringes for anden administrativ myndighed, men den kan indbringes for domstolene. I givet fald anbefaler jeg at søge juridisk bistand for at få en vurdering af en evt. retssag og jeres muligheder.

Jeg anbefaler jer at anmelde manglerne til jeres ejerskifteforsikring. Som udgangspunkt dækker en ejerskifteforsikring skjulte fejl og mangler, som var tilstede på det tidspunkt, hvor I overtog huset, og som ikke er nævnt i tilstandsrapporten eller er klart forkert beskrevet i tilstandsrapporten.

MVH Anders.

Skrevet af Anders Stig Vestergaard i 2019

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.