-->

Er skimmelsvamp i huset ikke en forsikringsskade?

Se også ​​→

Spørgsmål: 

​Hej

Min samlever og jeg købte for nogle måneder siden et ældre hus, og samtidig tegnede vi en udvidet ejerskifteforsikring. Vi flyttede ind for 1 måned siden, og vi opdagede efter en uge, at der var skimmelsvamp i alle gulve, efter at vi havde fjernet gulvtæpperne. Vi ringede til ejerskifteforsikringen, og der kom en taksator ud og kiggede og målte fugt. Bagefter sagde taksatoren, at han kun målte let forhøjet fugt, hvilket ikke usædvanligt, men tværtimod er helt normalt for et ældre hus som vores, og det har ingen konstruktiv betydning og udgør ikke en skade i ejerskifteforsikringens forstand. Han syntes ikke, at der var skimmelsvamp af betydning, og han mente, at skimmelsvamp ikke er unormalt i ældre bygninger.

Vi var slet ikke enige i taksatorens vurdering, og vi ringede derfor til en skimmelsvamp specialist, der kom ud og tog mycometer tests af skimmelsvampen, og prøverne viste skimmelsvamp i meget slem grad.

​​

Vi er flyttet ud af huset og bor nu hos mine forældre, da vi ikke kan klare at bo i huset med al den skimmelsvamp. Jeg vil høre, om du kan fortælle, hvem der skal betale for erstatning for fjernelse af skimmelsvampen, nye gulve, erstatning for det af vores tøj, der stinker, fordi det har hængt op ad væggen med skimmelsvamp, og genhusning. 
Med venlig hilsen 
Claus og Fie.

Svar: 

Kære Claus og Fie

Under henvisning til modtagne oplysninger er det mit skøn, at skimmelsvampen må anses for en skade, og denne bør være dækket af jeres udvidede ejerskifteforsikring.

På det foreliggende kan skimmelsvamp angrebet skyldes dels vandindtrængning, som har medført skader, og dels en fejlkonstruktion af huset, som bl.a. kan bestå i ingen eller meget lidt isolering under gulvene. Denne opbygning opfylder ikke kravene til isolering i byggereglementet på opførelsestidspunktet, og det er ikke fagmæssigt korrekt opbygget.

Jeres ejerskifteforsikring dækker aktuelle skader og fysiske forhold ved bygningerne, der giver nærliggende risiko for skader på huset. Skader omfatter tillige forhold i huset, der nedsætter brugbarheden, og under hensyn til at I ikke kan bo i huset på grund af omfattende skimmelsvamp, må brugbarheden anses for at være nedsat.

Derudover må skimmelsvampe angrebet og fugten anses for at medføre risiko for skader på huset, og også under hensyn hertil er skimmelsvampe skaderne dækket af ejerskifteforsikringen.

I har tegnet en udvidet ejerskifteforsikring, og den dækker ulovlige bygningsindretninger. Det kan have stor betydning i jeres sag, hvor der er væsentlige forhold i huset, der kan være udført i strid med byggereglementet.

Det kan tillige lægges til grund, at forholdene har været tilstede inden jeres overtagelse af ejendommen, og denne betingelse for dækning af jeres ejerskifteforsikring er således også opfyldt.

I givet fald omfatter forsikringsdækningen bortfjernelse af skimmelsvampen, udskiftning af gulvene og isolering, erstatning for ødelagt tøj og nødvendig genhusning i udbedringsperioden. Omkostningerne herved vil være væsentlige. Omfanget af skimmelsvamp angrebet, årsagen/årsagerne hertil, og hvordan det udbedres fagmæssigt korrekt skal fastlægges ved et konkret syn og skøn, der kan bruges i en retssag. På den baggrund anbefaler jeg, at I straks kontakter en advokat og får juridisk assistance til at skrive til ejerskifteforsikringen og anmode om retshjælpsdækning. 

Jeg ønsker jer held og lykke med sagen.

 Med venlig hilsen 

Anders

Tidligere bragt i Bo Bedre i forkortet udgave.

Har du spørgsmål?

Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på direkte tlf.nr. 86 18 68 41 eller mbtlf. 23243039

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.