-->

​Andelsboligforeningen afviser udlejning

Se også ​​→

Spørgsmål: ​

Andelsboligforeningen har afvist min anmodning om at udleje min andelslejlighed i 1 1/2 år. 

Jeg forstår ikke bestyrelsens afslag, når min begrundelse har været, at jeg flytte sammen med min kæreste, så vi kan prøve vores forhold af. 

I foreningens vedtægter står der, at man må udleje eller fremleje sin bolig med bestyrelsens tilladelse, når andelshaveren er midlertidigt fraværende på grund af sygdom, institutionsanbringelse, forretningsrejse, studieophold, ferieophold, militærtjeneste, midlertidig forflyttelse eller lignende for en begrænset periode. 

​Det mener jeg passer på min situation. Har jeg ikke ret til at udleje min andelslejlighed? 

Med venlig hilsen Anna.

Har du spørgsmål?

Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på direkte tlf.nr. 86 18 68 41 eller mbtlf. 23243039

Svar: 

​Kære Anna. 

Tak for dit spørgsmål. Det er min vurdering, at bestyrelsen for andelsboligforeningen desværre er berettiget til at afvise dit ønske om at udleje din lejlighed i en periode på 1 1/2 år for at flytte sammen med din kæresten. Hovedreglen er, at andelshaveren er forpligtet til at flytte ind i og benytte andelsboligen til helårsbeboelse for sig og sin husstand. Når andelshaveren har boet i andelsboligen et stykke tid, vil andelshaveren sædvanligvis være berettiget til at udleje eller fremleje sin bolig for en begrænset periode, når andelshaveren er midlertidig fraværende på grund af sygdom, militærtjeneste og midlertidig forflyttelse. Det kræver dog bestyrelsens tilladelse.

Under henvisning til lignende sager, som jeg har fået forelagt, kan jeg oplyse, at i ingen af disse tilfælde har bestyrelserne i andelsboligforeningerne ment, at 

fremleje i 1 – 1 ½ år med henblik på at prøve et parforhold af, berettigede til udleje eller fremleje af andelslejligheden, og de har afvist at give tilladelse. 

Hvorledes formuleringen ”lignende for en begrænset periode” skal fortolkes i jeres vedtægter, foreslår jeg, at du beder bestyrelsen svare på.

Alternativt kan jeg foreslå, at du fremsætter et forslag på andelsboligforeningens generalforsamling om, at der skal laves en tilføjelse til vedtægterne, således at det fremover bliver tilladt at fremleje sin andelsbolig med nævnte begrundelse for en begrænset periode. Hvis forslaget vedtages på generalforsamlingen, vil du herefter være berettiget til at fremleje din andelsbolig som ønsket. 

Med venlig hilsen Anders.

Skrevet af Anders Stig Vestergaard i 2020.

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.