-->

Afhjælpningsret efter AB92​

Spørgsmål:

Kære Bo Bedre

Min mand og jeg byggede nyt hus for 2 år siden. Der har været diverse mangler, men det store issue er vores trægulv.

Vi reklamerede over gulvene allerede inden indflytning og igen ved 1. Års gennemgangen, da siderne på gulvet har rejst sig og det er meget modtagelig for diverse legetøj selvom ungerne kun var 6 mdr. ved indflytning. Vores entreprenør vil gerne give gulvene en let slibning men vi har fået uvildige gulvmænd til at kigge og de mener ikke, at dette kan gøre det. Alt andet lige er gulvet forringet.

Da brædderne ankom på grunden for over 2 år siden regnede det. Min mand kom hjem fra arbejde og begyndte at bære de 2 paller ind i huset i læ. Da byggesummen er større end 1 mio kan vi ikke gøre brug af diverse klage ankenævn.

Jeg vil derfor høre dig hvad kutymen er i branchen og hvad vi skal gøre? Entreprenøren vil slibe gulvet, men vi skal tage alle møbler ud og gøre rent efterfølgende. Vi har et Walk in closet hvor alle hylder med mere også skal ned. Trægulvene dækker 6 værelser. - 3 børneværelser, ca 70 kvm. Jeg ser frem til at høre fra dig.

Mvh Line

Har du spørgsmål?

Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på direkte tlf.nr. 86 18 68 41 eller mbtlf. 23243039

Svar:

Kære Line

Tak for din mail og forespørgsel. Jeres aftale med entreprenøren er indgået på grundlag af AB 92 (Almindelige betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed), og derfor skal jeres tvist med entreprenøren afgøres efter bestemmelserne i AB 92.

Jeg kan oplyse, at entreprenøren har en afhjælpningsret i henhold til AB 92. Det betyder, at I som udgangspunkt skal give entreprenøren mulighed for at afhjælpe manglerne ved gulvet, ligesom det er entreprenøren, der bestemmer, hvorledes han vil afhjælpe manglerne.

I er berettiget til forud for hans afhjælpning at få oplyst, hvorledes han vil afhjælpe manglerne, og I kan fastsætte en rimelig frist for, hvornår han skal være færdig med arbejdet.

Entreprenørens afhjælpningsret kan bortfalde, hvis han ikke vil eller kan afhjælpe manglerne, samt hvis han ikke kan opfylde krav til kvalitet eller udføre arbejdet indenfor en rimelig fastsat tidsfrist. Kun hvis entreprenørens afhjælpningsret falder bort som følge heraf, er I berettiget til at lade arbejdet udføre af en anden håndværker på entreprenørens regning.

Umiddelbart er I derfor nødt til at gå med til, at entreprenøren sliber gulvet med henblik på at afhjælpe manglerne.

En anden mulighed er, at I bliver enige med entreprenøren om at lade en uvildig skønsmand afholde syn og skøn over manglerne ved gulvet. Syn- og skønsforretningen skal fastlægge manglerne ved gulvet, årsagen herunder om manglerne delvis skyldes, at parketstavene blev udsat for regn, inden din mand sørgede for at bære dem i tørvejr, samt hvorledes manglerne kan/skal afhjælpes. Skønsmanden skal således nærmere vurdere, om manglerne kan afhjælpes ved at slibe gulvet, eller om der skal lægges et helt nyt gulv.

Skrevet af: Advokat Anders Stig Vestergaard juli 2014​

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.