-->

Skimmelsvamp i vores nyopførte hus – Hvad gør vi?

Se også ​​→

Spørgsmål: 

​I 2020 indgik vi en entreprisekontrakt om opførelse af et parcelhus på 187 m2, og entreprenøren skulle sørge for alt fra projektering, tegninger, godkendelser, tilladelser og opførsel til aflevering. Vi var glade for huset til at starte med, men allerede få måneder efter at vi var flyttet ind, begyndte problemerne at komme. Børnene begyndte at få løbende næser og klage over træthed, og efterhånden fik vi også hovedpine og træthed.

Så opdagede vi forekomster, der lignede skimmelsvamp på væggene inde i huset. Vi tænkte, at det ikke kunne passe, da det var et helt nyt hus, men vi tog alligevel prøver af forekomsterne på væggene og sendte dem til skimmelsvamp analyse. Resultatet var overvældende og viste massivt angreb af skimmelsvamp i huset. Vi mailede til entreprenøren, der svarede, at han ville komme og besigtige det, så han kunne vurdere, hvad der er årsagen, og hvad der skal gøres. Vi har rykket ham både pr telefon og mail, men han har stadig ikke været og kigge på det. 

Hvad vil du råde os til at gøre? Dit svar haster.

​Med venlig hilsen 

Emma og Niels

Svar: 

Kære Emma og Niels

Det er en meget træls situation, som I er havnet i, og den medfører formentlig, at I er nødt til at blive genhuset midlertidigt. Det er meget vigtigt, at få fjernet skimmelsvampen og årsagerne hertil fuldstændig, inden I flytter tilbage.

Skimmelsvamp er sundhedsskadeligt og kan medføre helbredsproblemer, og der kan være risiko for at udvikle allergi. Yderligere kan fugt og skimmelsvamp i boligen medføre en risiko for, at børn får astmatiske symptomer.

På det foreliggende kan skimmelsvampen skyldes manglende rettidig og utilstrækkelig afdækning under opførelse af huset, hvilket kan have medført, at nedbør og overfladevand er løbet ned i konstruktionen herunder i isoleringen og i murene. Isoleringen og de øvrige bygningsdele er herved blevet opfugtede og våde, og såfremt der blev lukket, uden at der blev affugtet, medfører det risiko for skimmelvækst.

Entreprenøren har pligt til at sørge for håndværksmæssig tilstrækkelig og forsvarlig afdækning under byggeriet. Såfremt årsagen til skimmelsvampen skyldes, at han ikke har sørget for dette, har han handlet ansvarspådragende, og han er erstatningsansvarlig for skaderne som følge heraf. Det betyder, han skal afhjælpe manglerne/skaderne eller betale omkostningerne ved, at I får andre håndværkere til at udbedre det.

Dette kræver gennemførelse af en retssag og syn og skøn i forbindelse hermed. Syn og skøn skal dokumentere omfanget af manglerne, skaderne, skimmelsvampen og årsagen(erne). Derudover skal skønsmanden foretage en vurdering af, hvorledes manglerne/skaderne udbedres fagmæssigt korrekt og anslå omkostningerne herved.

I en retssag vil entreprenøren også kunne blive pålagt at betale jeres udgifter til nødvendig genhusning, opmagasinering af møbler og ejendele samt ind- og udflytning.

Jeg anbefaler, at I straks bliver genhuset, og I først flytter tilbage, når skimmelsvampen og årsagerne hertil er fuldstændig fjernet. Derudover foreslår jeg, at I kontakter en advokat, der på jeres vegne straks kan sende en påkravsskrivelse til entreprenøren. Advokaten skal ansøge om retshjælp hos jeres retshjælpsforsikring, sørge for al korrespondance, gennemføre syn og skøn og retssagen mod entreprenøren, indtil der foreligger en dom, og I kan flytte tilbage i huset.

Med venlig hilsen

Anders Stig Vestergaard

Skrevet af Anders Stig Vestergaard 2022.

Ovennævnte er tidligere bragt i Bo Bedre i en forkortet udgave.

Har du spørgsmål? ​

Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på direkte tlf.nr. 86 18 68 41 eller mbtlf. 23243039

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.