-->

Skal andelsboligforeningen fjerne skimmelsvampen i vores lejlighed?​

Spørgsmål:

Hej

Vi har gennem lang tid bedt andelsboligforeningen om at fjerne skimmelsvamp i vores lejlighed og få isoleret vores vægge, og repareret nedløbsrør og tag.

Min kæreste og jeg har lidt af træthed, hovedpine og haft noget allergi, som vi ikke har haft tidligere, og vi mener, at det måske kan skyldes skimmelsvamp i lejligheden.

Vi bor med vores datter på 2 år i en 3 værelses lejlighed, og der er skimmelsvamp i badeværelset, i hjørnerne og 2 vægge i soveværelset og i det ene hjørne og den ene væg i stuen. Jeg mener, at det skyldes, at det er en gammel ejendom, og murene og loftet er ikke ordentligt isoleret, og der er utætheder ved nedløbsrør og taget. Det giver fugt og kolde vægge, og derfor er der kommet skimmelsvamp.

Jeg fortalte det til formanden for andelsboligforeningen, og det blev forelagt bestyrelsen, som var inde og se lejligheden. Bestyrelsen mente, at skimmelsvampen skyldes for lidt udluftning, og har sagt, at vi blot skal lufte mere ud, så forsvinder problemerne, og de vil ikke foretage sig noget.

Skimmelsvamp skyldes ikke, at vi lufter for lidt ud, for vi lufter ud både morgen og aften, og vi mener, at de kolde vægge og skimmelsvampen forsvinder, hvis andelsboligforeningen får isoleret muren og repareret nedløbsrøret og taget. Hvordan kan vi overbevise andelsboligforeningen om, at det er foreningen, der skal betale for det.

Mvh Per og Hanne

Har du spørgsmål?

Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på tlf. 86 13 06 00

Svar:

Kære Per og Hanne

Tak for jeres mail og tilsendte fotos. Jeg må give jer ret i, at der uden tvivl er skimmelsvamp i jeres lejlighed bedømt ud fra fotos, og det er velkendt, at skimmelsvamp kan give fysiske gener, som svarer til dem, I har oplevet gennem den seneste tid.

Ofte vil meget af skimmelsvampen ikke kunne ses, derfor kan skimmelsvampen i jeres lejlighed desværre også være mere udbredt end, vi kan se. Derfor vil jeg anbefale snarest muligt få klarlagt omfanget af skimmelsvampen, samt hvilken slags det drejer sig om. Samtidig vil det være åbenbart at få undersøgt, hvad der er årsagerne til skimmelsvampen, og hvad der skal udføres for at fjerne problemerne.

Når resultaterne foreligger, kan der foretages et skøn over omkostningerne ved en grundig fjernelse af skimmelsvampen af et anerkendt firma, samt evt. udbedring og reparationer. Hvis angrebet af skimmelsvamp er omfattende, kan det også være nødvendigt at fraflytte lejligheden og blive genhuset i en kortere periode, og omkostningerne herved skal vurderes.

Samlet set kan det løbe op i ikke ubetydelige omkostninger. På den baggrund vil jeg foreslå jer på ny at rette henvendelse til andelsforeningen og forespørge, om I kan blive enige om ovenstående fremgangsmåde samt en foreløbig aftale om fordeling udgifterne til de nødvendige undersøgelser. Hvis undersøgelsen viser, at årsagen til skimmelsvampen hører under andelsboligforeningens ansvar, bør denne naturligvis afholde udgifterne til undersøgelserne. Såfremt andelsboligforeningen afviser jeres forslag, vil jeg anbefale jer at overdrage sagen til en advokat, der kan føre sagen for jer.

Som udgangspunkt påhviler den udvendige vedligeholdelse andelsboligforeningen, og den indvendige vedligeholdelse påhviler jer. Foreningens vedtægter fastlægger formentlig nærmere, hvilke pligter vedrørende den indvendige vedligeholdelse, der påhviler andelsboligforeningen herunder f.eks. nødvendige udskiftninger af bygningsdele og tilbehør i lejligheden. På det foreliggende kan jeg ikke vurdere, om skimmelsvampen er andelsboligforeningens ansvar, men når årsagerne til skimmelsvampen er klarlagt, kan jeg udtale mig herom.

Skrevet af: Advokat Anders Stig Vestergaard november 2015​

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.