-->

Kommunens nej til drømmehuset ​

Se også ​​→

​Spørgsmål:

Vi er parat til at gå i gang med at bygge vores drømmehus på en fin grund på en blind vej ned til vandet, men kommunen siger nej. Kommunen har afvist vores byggeansøgning og begrunder afvisningen med, at byggeriet overskrider bebyggelsesprocenten.

​Bebyggelsesprocenten for kvarteret er 25%. Vi har fået en arkitekt til at tegne huset, før vi fandt grunden, og det er rigtigt, at huset vil overskride bebyggelsesprocenten en lille smule.

​Kommunen oplyser, at bebyggelsesprocenten vil blive ca. 29 %, og det vil kommunen ikke give tilladelse til. Kommunen har anmodet os om at komme tilbage med nyt projekt, der opfylder kravene til bebyggelsesprocenten. Vi ønsker ikke at lave huset mindre, og vi mener ikke, at det kan lade sig gøre. Det vil kræve, at der tegnes et helt nyt hus.

Har du spørgsmål?

Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat  Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på direkte tlf.nr. 86 18 68 41 eller mbtlf. 23243039

​Kommunens afvisning undrer os meget, for længere ned ad vejen er der bygget stort hus indenfor de sidste par år, og det ligger på en meget lille grund. Huset er langt over 200 m2 stort, og vi tror, at det overskrider bebyggelsesprocenten. Hvordan har de fået tilladelse til et byggeri, der overskrider bebyggelsesprocenten, når vi ikke kan få lov? Det mener vi ikke er rimeligt. Kan du komme med forslag til, hvad vi skal gøre?

MVH Josefine og Malthe

Svar: 

​Hej Josefine og Malthe.

Jeg har noteret, at I har udarbejdede arkitekttegninger og en god grund at bygge på, men at kommunen blokerer for, at I kan gå i gang med projektet. Sædvanligvis er kommuner ikke umulige at overtale til at give dispensation til en mindre overskridelse af bebyggelsesprocenten, hvis der kan fremlægges gode argumenter for sagen, men kommunerne ser forskelligt herpå.

Jeg vil anbefale, at der fremskaffes oplysning om byggesagen på det andet hus længere ned ad vejen med henblik på at få oplyst bebyggelsesprocenten, om denne er overskredet, overskridelsens omfang, samt om kommunen har givet dispensation til dette byggeri.

Hvis det viser sig, at kommunen har givet dispensation til overskridelse af bebyggelsesprocenten, kan dette være et godt argument for, at kommunen også skal give tilladelse til byggeri af jeres hus.

​Det forholder sig nemlig således, at kommunen skal overholde det grundlæggende forvaltningsretlige princip, lighedsprincippet. I henhold hertil skal kommunen i almindelighed behandle væsentligt lige forhold ens i retlig henseende og må ikke udøve usaglig forskelsbehandling i sagen.

Som udgangspunkt betyder det, at kommunen ikke er berettiget til afvise at give dispensation til jeres byggeri, hvis kommunen har givet dispensation til et lignende byggeri længere ned ad vejen. I givet fald vil jeg anbefale jer at klage til kommunen. Andre klagemuligheder også bør overvejes, og jeg anbefaler jer at søge juridisk assistance. Jeg håber for jer, at I får tilladelse til byggeriet.

MVH Anders

Skrevet af Anders Stig Vestergaard 2019 

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.