-->

Klage over naboens byggeri ​

Se også ​​→

Spørgsmål: 

​Vi er meget trætte af naboen, som bygger et nyt hus i 2 etager. Før lå der et stort pænt 1 plans parcelhus i gule mursten, men det blev solgt sidste år, og kort tid efter jævnede køberne huset med jorden. Nu er de i færd med at bygge et nyt hus, som er meget større og i 2 etager.

Vi har boet i vores hus i 17 år, og vi har alle årene haft et godt forhold til naboerne.

Vores tidligere nabos hus lå midt på grunden, men det nye hus opføres 2 - 3 meter fra skellet ind til os. 

​Byggeriet virker meget stort, og 1 salen og taget rejser sig flere meter over hækken. Det betyder også, at huset har taget meget af vores udsigt og solen, som vi har nydt gennem alle de år, vi har boet her.

Vi undrer os meget over, at vi slet ikke blev informeret af naboen eller kommunen, inden byggeriet gik i gang. Vi troede, at man skulle høres eller informeres, så man kunne sige sin mening, inden byggeriet startede. Vi har ikke hørt noget.

Vi har svært ved at skulle leve med det store hus så tæt på os og har kontaktet en ejendomsmægler, fordi vi overveje at sælge vores hus. Jeg ringede til Kommunens tekniske afdeling, der oplyste, at naboen havde en fået en byggetilladelse. Hvad kan vi stille op? 

MVH Kirsten og Poul.

Har du spørgsmål?

Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på direkte tlf.nr. 86 18 68 41 eller mbtlf. 23243039

Svar: 

Kære Kirsten og Poul

Jeg anbefaler, at I straks anmoder kommunen om at få tilsendt en kopi af byggeansøgningen og byggetilladelsen.

Når byggeansøgning og kommunens byggetilladelse foreligger, kan projektet gennemgås, og det kan vurderes, om huset opføres i overensstemmelse med byggetilladelsen, samt om byggetilladelsen og byggeriet overholder gældende lovgivning herunder byggeloven.

Hvis byggeriet ikke overholder byggeloven og/eller det opføres for tæt til skel, vil jeg anbefale, at I straks klager til kommunen. Det er en hastesag i og med at byggeriet er i gang, og kommunen bør derfor hastebehandle sagen, således at kommunen kan komme med afgørelse i sagen meget snart.

Som I har fremstillet sagen, er det min vurdering, at kommunen burde have gennemført partshøring, inden der blev udstedt en byggetilladelse.

Hvis det er tilfældet, anbefaler jeg at klage til kommunen over den manglende partshøring og bede om, at der gennemføres partshøring. Derved får I og andre, der er berørt af byggeriet, mulighed for at fremsætte jeres indsigelser.

Hvis det vurderes, at kommunens afgørelse er i strid med reglerne i byggeloven eller bygningsreglementet, kan I tillige klage til byggeklageenheden ved Nævnenes Hus. I givet fald vil jeg anbefale at anmode om, at klagen tillægges opsættende virkning. Dette medfører, at nævnet tager stilling til, om der skal udstedes påbud om, at byggeriet skal indstilles, indtil byggeklageenheden ved Nævnenes Hus har truffet en afgørelse i sagen. 

MVH Anders.

Skrevet af Anders Stig Vestergaard i 2019.

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.