-->

Kan vi rette købernes krav mod vores sælgere af huset?​

Se også ​​→

Spørgsmål​:

Vi har brug for hjælp, for vi solgte vores hus for 1 år siden, og nu har vi modtaget et brev fra køberne, der kræver betaling af 1,2 mio inden 10 dage, ellers sender de sagen i retten og kører en retssag. Køberne hævder, at de har haft en byggesagkyndig til at gennemgå tilbygningen, og at den har mange mangler, og den overholder ikke byggereglementet på en række punkter. Deres byggesagkyndige har vurderet, at det koster min. 1.2 mio. at lave manglerne og tilbygningen, så denne overholder byggereglementet.

Vi er uforstående overfor kravet fra køberne, for vi har boet i huset i 5 år uden at opleve problemer, og vi har ikke kendskab til alle de mangler, som de påstår, at der er. Det var en fin tilbygning, der har 2 børneværelser, et lille kontor og et badeværelse.

Da vi købte huset fik vi udleveret en tilstandsrapport, der betegnede huset som værende i god vedligeholdelsesmæssig stand. Tilstandsrapporten oplyste ikke om mangler ved tilbygningen, eller at tilbygningen ikke overholder byggereglementet. Under sælgers oplysninger var det oplyst, at sælger selv havde bygget tilbygningen, men vi har altså ikke oplevet mangler.

Hvad vil du råde os til? 

Mvh Lisbeth og Jacob.

Svar:

Kære Lisbeth og Jacob.

På det foreliggende kan jeg oplyse, at køberne kan gøre et erstatningskrav for mangler ved ejendommen gældende overfor jer under hensyn til, at jeres salg til køberne ikke var omfattet af reglerne om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom. Såfremt handlen havde været omfattet af disse regler, ville I som udgangspunkt have været ansvarsfri for mangler ved ejendommen. I stedet er det dansk rets almindelige erstatningsregler, der finder anvendelse.

Jeg lægger til grund, at I har ikke haft viden om de påståede mangler, eller at tilbygningen er opført i strid med byggereglementet, og I har ejet huset i 5 år uden at opleve problemer, og tilbygningen er opført af den tidligere ejer af huset.

Det er køberne, der skal dokumentere de påståede mangler ved ejendommen, og at tilbygningen ikke overholder byggereglementet, samt at I har været vidende herom eller burde have vidst dette.

Efter det oplyste er det min foreløbige juridiske vurdering, at I ikke er erstatningsansvarlige for de påståede mangler og manglende overholdelse af byggereglementet.

Køberne vil formentlig begære gennemførelse af syn og skøn med henblik på at dokumentere manglerne og overtrædelse af byggereglementet.

Det er min vurdering, at dem, der solgte huset til jer, kan være erstatningsansvarlige under hensyn til, at de i sælgers oplysninger til tilstandsrapporten har oplyst, at de har opført tilbygningen ved selvbyg. Derudover er sælgerne nærmest til at have viden om tilbygningen og evt. mangler, og hvorvidt byggereglementet er overholdt i forbindelse med byggeriet, da tilbygningen er opført i deres ejertid.

Det bør således overvejes at inddrage jeres sælgere i sagen med henblik på, at de kan pålægges kravet, såfremt det måtte vise sig, at der mangler, og der er sket overtrædelse af byggereglementet ved opførelsen. Det er væsentligt, at sælgerne inddrages i sagen nu, hvorved de får mulighed for at deltage i syn og skøn.

Jeg anbefaler derfor, at I straks orienterer jeres sælgere skriftligt om købernes brev og krav. Yderligere anbefaler jeg, at I får udfærdiget en juridisk vurdering af sagen og jeres muligheder. 

Held og lykke med sagen.

Med venlig hilsen

Anders

Skrevet af Anders Stig Vestergaard

​Har du spørgsmål?

​Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på direkte tlf.nr. 86 16 68 41 eller mbtlf. 23243039.

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.