-->

Kan vi kræve, at sælgerne betaler for manglerne ved vores hus?​

Se også ​​→

Spørgsmål:​

I november 2022 købte vi vores hus, der var tip top istandsat ifølge salgsannoncen. 

Desværre viste de første fejl og mangler sig allerede i december, og der dukkede flere op i løbet af januar og februar måned. Jeg kan opsummere de vigtigste her: skimmelsvamp under parketgulvene, der buler og går fra hinanden i samlingerne, skimmelsvamp på flere vægge, kælderen er fugtig, og omfangsdrænet virker ikke. Sælgerne oplyste i tilstandsrapporten, at der ikke har været fugt-, råd-, eller svampeskader i gulve, og at der ikke har været fugt eller skimmelsvamp på indervægge, og at de ikke har haft fugtproblemer i kælderen. 

Vi mener klart, at sælgerne har været vidende om skimmelsvampen og fugtproblemer i kælderen, og at sælgerne har løjet herom. Kan vi kræve, at sælgerne betaler for udbedring af manglerne? 

Mvh. Lærke og Jonas

Svar:

​Kære Lærke og Jonas

Jeg kan oplyse, at I som udgangspunkt desværre ikke kan kræve, at sælgerne betaler for udbedring af manglerne, idet jeres huskøb er sket i medfør af lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom, og i henhold hertil er sælgerne som udgangspunkt ansvarsfrie for mangler ved ejendommen.

Der er en række betingelser, der skal være opfyldt, for at lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom finder anvendelse. I skal inden indgåelse af købsaftalen have fået udleveret en tilstandsrapport udarbejdet af en byggesagkyndig på et særligt skema, og rapporten må ikke være mere end 6 måneder gammel.

Derudover skal I have modtaget en elinstallationsrapport udarbejdet af en autoriseret elektriker, og rapporten må ikke være mere end 1 år gammel.

Yderligere skal I have modtaget et skriftligt tilbud på en ejerskifteforsikring og sælgers erklæring om at betale halvdelen af forsikringspræmien på ejerskifteforsikringen.

Under hensyn til at skimmelsvampen og de andre mangler herunder parketgulvene, der buler og går fra hinanden i samlingerne, viste sig kort tid efter, at I var flyttet ind, ligesom manglerne var synlige uden destruktive indgreb, er der på det foreliggende noget, der tyder på, at sælgerne har været bekendt med manglerne helt eller delvist.

Jeg kan oplyse, at sælgerne kan hæfte for manglerne og være erstatningsansvarlige, hvis sælgerne har optrådt groft uagtsomt eller svigagtigt.

Hvis sælgerne i forbindelse med købet ikke har givet oplysninger om ejendommen, som de burde, og som var væsentlige for køber, eller sælgerne har afgivet urigtige oplysninger til tilstandsrapporten, kan sælgerne anes for at have handlet groft uagtsomt eller svigagtigt, og det kan være erstatningspådragende.

På det foreliggende kan jeg ikke vurdere, om sælgerne har misligholdt deres oplysningspligt og optrådt groft uagtsomt eller svigagtigt. Dette kræver en nærmere gennemgang af samtlige handlens dokumenter samt hele forløbet omkring jeres køb af ejendommen.

Jeg anbefaler derfor, at I forelægger sagen og alt materialet og besigtigelsesrapporten for en advokat og beder om en juridisk vurdering af jeres muligheder for at få sælgerne til at betale for udbedringen af manglerne ved jeres hus.

Derudover foreslår jeg, at I får en byggesagkyndig til at udarbejde en besigtigelsesrapport. Han skal besigtige forholdene og vurdere, hvad der er årsagen til skimmelsvampen, de øvrige mangler og skaderne, og i forbindelse hermed også oplyse hvornår disse må anses for at være opstået. Han skal endvidere svare på, hvordan manglerne skal udbedres fagmæssigt korrekt, og endelig skal han vurdere omkostningerne herved. 

Held og lykke med sagen.

Med venlig hilsen

Anders

Skrevet af Anders Stig Vestergaard

Ovennævnte er tidligere bragt i Bo Bedre i en forkortet udgave

Har du spørgsmål?

​Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på direkte tlf.nr. 86 18 68 41 eller mbtlf.

23 24 30 39

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.