-->

Hvad gør vi ved fejlene og manglerne i vores nye hus?

Se også ​​→

Spørgsmål: 

​Vi har fået opført et nyt parcelhus på 175 kvm og flyttede ind for ca. 2 måneder siden. Vi har allerede opdaget utrolig mange fejl og mangler, og vi fortæller kun nogle få her: Der mangler gummifuger ved dørbundstykker, der er mange gulvklinker uden fuld vedhæftning, gulvvarmen fungerer ikke i alle rum, og i et rum varmer det for meget, nogle steder er der store mellemrum mellem parketstavene i gulvet, taget har været utæt, lofterne er ikke i vater, og vandet løber den forkerte vej i tagrenden.

Vi mener, at byggefirmaet er ansvarlig for byggesjusk i stort omfang. Vi ringede til byggefirmaet og fortalte om fejlene, og hans svar, at det kigger vi på i forbindelse med 1 års gennemgangen. Det er vi ikke tilfredse med. Der er 10 måneder til 1 års gennemgangen, og vi vil have ordnet fejlene nu. Hvordan forholder vi os? 

Mvh Pernille og Thor

Svar: ​

​Hej Pernille og Thor

Jeg anbefaler, at I straks reklamerer skriftligt til byggefirmaet, og at I nævner samtlige fejl og mangler, som I har opdaget efter jeres overtagelse af huset.

Under henvisning til jeres entreprisekontrakt, som jeg har gennemgået, er aftalen undergivet bestemmelserne i AB92. Det betyder, at det er disse bestemmelser, der skal følges i forbindelse med afhjælpningen af fejlene og manglerne.

Der foreligger en mangel, hvis arbejdet ikke udført i overensstemmelse med aftalen, fagmæssigt korrekt eller i overensstemmelse med jeres anvisninger. Efter det af jer oplyste, er der flere forhold, der ikke er udført fagmæssigt korrekt.

Byggefirmaet har pligt og ret til at afhjælpe manglerne. I kan meddele byggefirmaet en frist til at afhjælpe manglerne. Fristens længde fastættes under hensyn til manglernes art og omfang og kan fastsættes til mellem 3 uger og 2 måneder.

Efter omstændighederne kan byggefirmaet være berettiget til at udskyde afhjælpningen af manglerne til 1 års gennemgangen, således at de foretager afhjælpningen sammen med afhjælpningen af de andre mangler, der konstateres ved 1 års gennemgangen.

Udskydelsen af afhjælpningen til 1 års gennemgangen er dog på betingelse af, at manglerne ikke forværres som følge af udskydelsen, og at udskydelsen ikke medfører ulempe for jer.

I er berettiget til at få afhjulpet fejlene og manglerne nu, hvis afhjælpningen er uopsættelig. Det er f.eks. uopsætteligt at få afhjulpet et utæt tag, for dette må påregnes at medføre yderligere skader, hvis ikke utætheden afhjælpes øjeblikkelig.

Såfremt byggefirmaet ikke afhjælper manglerne inden for ovennævnte frist eller afviser, at der er mangler, er I berettiget til at lade manglerne udbedre af en anden håndværker for byggefirmaets regning eller kræve afslag i entreprisesummen.

Derudover kan I være berettiget til at lade manglerne udbedre for byggefirmaets regning, såfremt I har grund til at antage, at byggefirmaet ikke kan afhjælpe manglerne fagmæssigt korrekt,

Jeg anbefaler, at I får lavet en juridisk vurdering af sagen. I denne vurdering kan der indgå svar på, hvorvidt byggefirmaet har opfyldt aftalen med jer, og hvilke punkter de ikke har opfyldt, samt hvilke muligheder I har overfor byggefirmaet. Yderligere kan vurderingen omfatte, hvorvidt der er mulighed for et erstatningsansvar og afslag i entreprisesummen samt en anbefaling af næste kridt i sagen.

Med venlig hilsen

Anders Stig Vestergaard

Skrevet af Anders Stig Vestergaard 2022.

Ovennævnte er tidligere bragt i Bo Bedre i en forkortet udgave

Har du spørgsmål?

Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på direkte tlf.nr. 86 18 68 41 eller mbtlf. 23243039

​​Ring og forklar os om din situation

Så kan vi fortælle, hvad vi som advokater kan gøre for at hjælpe dig - og hvad det koster. Ring til os på telefon: 86 13 06 00 eller skriv på e-mail: info@askt.dk​.​

fbyoutube

​Kontakt

Hovednummer: 86 13 06 00

​E-mail: info@askt.dk

CVR: 32283012

​Aarhuskontoret

​Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1., 8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

​Tlf.: 86 13 06 00

E-mail: info@askt.dk

Aalborgkontoret

​Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal, 9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Tlf.: 86 18 68 33​

E-mail: aalborg@askt.dk​

Rykontoret

Parallelvej 9A,

8680 Ry

Rutevejledning

Tlf.: 86 89 33 88

E-mail: hfh@askt.dk

Kontorets telefoner er åbne: Mandag-torsdag 9.00-16.00 & fredag 9.00-15.00.