Skal vi betale for ny istandsættelse af lejemålet?​

​​​Advokat Anders Stig Vestergaard er juridisk ekspert vedrørende boliger og besvarer juridiske spørgsmål i Bo Bedre, hvor nedenstående spørgsmål og svar tidligere har været bragt.

Spørgsmål:

​Vi opsagde for 14 dage siden vores lejeaftale på et hus, som vi har lejet i 14 måneder, og vi blev kort efter ringet op af udlejer, der kræver, at vi maler huset og alle vinduerne udvendigt. Det er ældre hus, og det var ikke nymalet, da vi flyttede ind. Kan han kræve det?

Udlejer kræver tillige, at væggene skal være nymalede og parketgulvet i stuen skal være afhøvlet, og nogle af vores venner mener ikke, at udlejer kan kræve det, men hvad siger du?

Vi fortalte ham, at to af kogepladerne på komfuret og ovnen er gået i stykker, og komfuret skal skiftes, men han svarede, at så må vi skifte komfuret, inden vi flytter. Vi mener det er helt unfair, at vi skal betale for et nyt komfur, og at det må være udlejers problem.

Han har meddelt, at der afholdes flyttesyn, når vi er fraflyttet og at hvis ikke der er malet mv., hyrer han et malerfirma og sender regningen til os. Har vi ikke noget at skulle have sagt i valget af håndværkere, og hvor meget de skal udføre?

Sidst men ikke mindst er det rigtigt, at udlejer kan kræve, at vi skal have tømt huset 14 dage inden d. første, hvor vi reelt har huset til, og at vi alligevel skal betale husleje i de 14 dage? Og hvad med vores forudbetalte husleje? 

MVH Steven og Ellen.

Svar:

​Kære Steven og Ellen. 

Tak for jeres spørgsmål og kopi af lejekontrakt, som jeg har modtaget efterfølgende.

Det er det klare udgangspunkt, at udlejer står for den udvendige vedligeholdelse, medmindre der er indgået anden aftale. Det er med andre ord lovligt at aftale, at lejer står for den udvendige vedligeholdelse. Af jeres lejekontrakt fremgår det desværre, at den udvendige vedligeholdelse påhviler lejer. Udlejer har dermed ret til at kræve, at I afleverer lejemålet vedligeholdt med hensyn til maling af murene og vinduerne udvendig.

Der skal foretages en normalistandsættelse af lejemålet, når I fraflytter jf. jeres lejekontrakt, men I behøver ikke at aflevere lejligheden nyistandsat. Istandsættelsen omfatter ikke afhøvling af gulvet, men udlejer kan kræve, at gulvet er nylakeret, og at vægge og evt. lofter i det omfang det er nødvendigt males. Såfremt I selv ønsker at male, må I gerne det, men malingen skal være udført i en håndværksmæssig forsvarlig kvalitet. Jeg vil anbefale jer at tage en snak med udlejer - inden I går i gang med arbejdet – og få afstemt forventningerne med hensyn til hvor meget der skal laves og hvordan.

Det undrer mig, at I har fået at vide, at I skal købe et nyt komfur, for det er ikke korrekt. Det påhviler udlejer at afholde udgiften til et nyt komfur, medmindre dette er gået i stykker som følge af hærværk.

For så vidt angår fraflytningstidspunktet fremgår det af de særlige vilkår i lejekontrakten, at I skal fraflytte lejemålet og aflevere dette rengjort og ryddet 14 dage før lejemålets ophør, og at lejer skal betale husleje og forbrugsafgifter i denne periode. Udlejer er således berettiget til at forvente, at I er fraflyttet 14 dage før d. 1., og at der betales husleje måneden ud.

Når I har forudbetalt 3 måneders husleje ved indflytningen, kan I nu bo dette op i opsigelsesperioden. Da I har sagt lejemålet med 3 måneders opsigelsesfrist, betyder det, at I ikke skal betale yderligere husleje, og I har således betalt jeres sidste husleje. 

MVH Anders.

Skrevet af: Advokat Anders Stig Vestergaard juli 2016

Har du spørgsmål?

Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på tlf. 86 13 06 00

Det koster ikke noget at spørge

En specialist vil svare på dit spørgsmål

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt
 

Kontakt

Tlf.: 86 13 06 00   ring

E-mail: info@askt.dk​   kontakt

CVR: 32283012

Adresse

Advokaterne Sankt Knuds Torv P/S

Aarhuskontoret

Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1.

8000 Aarhus C​​​

Aalborgkontoret

Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal

9000 Aalborg C​

Telefontid​

Kontorets telefoner er åbne

Mandag-Torsdag 9.00-16.00,
Fredag 9.00-15.00.

Følg os på Facebook ​ fb-f-logo-white-57