Klage over kommunens nej til byggeri af drømmehuset

​​​​Advokat (H) Anders Stig Vestergaard er juridisk ekspert vedrørende boliger og besvarer juridiske spørgsmål i Bo Bedre, hvor nedenstående spørgsmål og svar tidligere har været bragt.

Spørgsmål:

​Vi er parat til at gå i gang med at bygge vores drømmehus på en fin grund på en blind vej ned til vandet, men kommunen siger nej. Kommunen har afvist vores byggeansøgning og begrunder afvisningen med, at byggeriet overskrider bebyggelsesprocenten.

Bebyggelsesprocenten for kvarteret er 25%. Vi har fået en arkitekt til at tegne huset, før vi fandt grunden, og det er rigtigt, at huset vil overskride bebyggelsesprocenten en lille smule. Kommunen oplyser, at bebyggelsesprocenten vil blive ca. 29 %, og det vil kommunen ikke give tilladelse til. Kommunen har anmodet os om at komme tilbage med nyt projekt, der opfylder kravene til bebyggelsesprocenten. Vi ønsker ikke at lave huset mindre, og vi mener ikke, at det kan lade sig gøre. Det vil kræve, at der tegnes et helt nyt hus.

Kommunens afvisning undrer os meget, for længere ned ad vejen er der bygget stort hus indenfor de sidste par år, og det ligger på en meget lille grund. Huset er langt over 200 m2 stort, og vi tror, at det overskrider bebyggelsesprocenten. Hvordan har de fået tilladelse til et byggeri, der overskrider bebyggelsesprocenten, når vi ikke kan få lov? Det mener vi ikke er rimeligt. Kan du komme med forslag til, hvad vi skal gøre? 

MVH Josefine og Malthe

Svar:

Kære Josefine og Malthe.

Jeg har noteret, at I har udarbejdede arkitekttegninger og en god grund at bygge på, men at kommunen blokerer for, at I kan gå i gang med projektet. Sædvanligvis er kommuner ikke umulige at overtale til at give dispensation til en mindre overskridelse af bebyggelsesprocenten, hvis der kan fremlægges gode argumenter for sagen, men kommunerne ser forskelligt herpå.

Jeg vil anbefale, at der fremskaffes oplysning om byggesagen på det andet hus længere ned ad vejen med henblik på at få oplyst bebyggelsesprocenten, om denne er overskredet, overskridelsens omfang, samt om kommunen har givet dispensation til dette byggeri.

Hvis det viser sig, at kommunen har givet dispensation til overskridelse af bebyggelsesprocenten, kan dette være et godt argument for, at kommunen også skal give tilladelse til byggeri af jeres hus.

Det forholder sig nemlig således, at kommunen skal overholde det grundlæggende forvaltningsretlige princip, lighedsprincippet. I henhold hertil skal kommunen i almindelighed behandle væsentligt lige forhold ens i retlig henseende og må ikke udøve usaglig forskelsbehandling i sagen.

Som udgangspunkt betyder det, at kommunen ikke er berettiget til afvise at give dispensation til jeres byggeri, hvis kommunen har givet dispensation til et lignende byggeri længere ned ad vejen. I givet fald vil jeg anbefale jer at klage til kommunen. Andre klagemuligheder også bør overvejes, og jeg anbefaler jer at søge juridisk assistance. Jeg håber for jer, at I får tilladelse til byggeriet. 

MVH Anders

Skrevet af: Advokat (H) Anders Stig Vestergaard 2019

Har du spørgsmål?

Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på tlf. 86 13 06 00

Det koster ikke noget at spørge

En specialist vil svare på dit spørgsmål

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Kontakt

Tlf.: 86 13 06 00   ring

E-mail: info@askt.dk​   kontakt

CVR: 32283012

Adresse

Advokaterne Sankt Knuds Torv P/S

Aarhuskontoret

Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1.

8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

Aalborgkontoret

Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal

9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Telefontid​

Kontorets telefoner er åbne

Mandag-Torsdag 9.00-16.00,
Fredag 9.00-15.00.

Følg os på Facebook ​ fb-f-logo-white-57