Byggeskade har givet store fugtproblemer

Advokat Anders Stig Vestergaard er juridisk ekspert vedrørende boliger og besvarer juridiske spørgsmål i Bo Bedre, hvor nedenstående spørgsmål og svar tidligere har været bragt.​

Spørgsmål:

Kære Bo Bedre.

Vi har store fugtproblemer i køkken, stue og soveværelset, og vores rækkehus er ikke engang 1 år gammelt, for vi fik det bygget sidste forår og flyttede ind i august. I vinter blev vi opmærksom på, at der var meget fugtigt i huset, og der dannede sig store fugtpletter på væggene og loftet. 

Vi ringede til byggefirmaet, der var venlige, og der kom hurtigt en mand fra byggefirmaet og kiggede på fugtpletterne. Han var også oppe på taget, og derefter sagde han, at taget er lavet forkert. Denne fejl har gjort, at regnvand fra taget har kunnet løbe ned på loftet og i murene. Så der er fugt i loftet og i murene. Han mente, at byggeskadeforsikringen skal dække, fordi det er en byggefejl, og bad os anmelde skaderne til forsikringsselskabet. 

Nu haster det med en løsning, og vi vil høre, hvordan vi er stillet overfor byggefirmaet og forsikringsselskabet.

MVH Ute og Jørgen​

Svar:

Kære Ute og Jørgen.

Det lyder desværre som en meget alvorlig situation, som I er havnet i. Det er min opfattelse, at manglerne er væsentlige, og at det haster med at få tætnet taget, så vandindtrængningen i huset stoppes. Reparationerne og udtørring af loft og mure bliver formentlig et omfattende arbejde, der vil vare et stykke tid, og det kan være nødvendigt, at I genhuses, mens arbejdet står på.

Byggefirmaet har såvel en afhjælpningsret som en afhjælpningspligt. I skal derfor fastholde kravet om afhjælpning af manglerne overfor byggefirmaet. Såfremt byggefirmaet ikke indenfor meget kort tid går i gang med reparation af taget og afhjælpning af de øvrige mangler, eller informerer jer om, hvorledes og hvornår de har tænkt sig at afhjælpe problemerne, vil jeg anbefale jer at overdrage sagen til en advokat.

Derudover kan jeg bekræfte, at byggefirmaet skal have tegnet en byggeskadeforsikring, der dækker udbedring af væsentlige byggeskader. Byggefirmaet er ved lov forpligtet til at købe en byggeskadeforsikring, og denne dækker i 10 år. Forsikringen dækker udgifterne til udbedring af byggeskader samt evt. følgeskader, rimelige og nødvendige udgifter til juridisk og teknisk bistand i forbindelse med konstatering af skaderne og rimelige udgifter til flytning og opmagasinering af privat indbo. Som udgangspunkt er nævnte byggeskader således dækket af forsikringen. Under hensyn til skadernes alvorlige karakter samt at der er en væsentlig risiko for, at der kommer følgeskader som følge af den megen fugt, samt at der kan være opstået skimmelsvamp, bør arbejdet iværksættes snarest muligt. I skal være opmærksom på, at byggeskadeforsikringen kan afvise at yde dækning til udgifterne til udbedringsarbejdet, der er startet, inden I har modtaget meddelelse om, at byggeskaderne er dækket. Jeg vil derfor anbefale jer at få anmeldt forholdet til byggeskadeforsikringen og få tilsagn om dækning, inden arbejdet sættes i gang. 

Skrevet af: Advokat Anders Stig Vestergaard marts 2017

Har du spørgsmål?

Hvis du ligger inde med spørgsmål, som kræver juridisk ekspertise, er du velkommen til at kontakte advokat Anders Stig Vestergaard på e-mail: av@askt.dk, via kontaktformularen til højre eller ved at ringe på tlf. 8613 0600.

Det koster ikke noget at spørge

En specialist vil svare på dit spørgsmål

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Kontakt

Tlf.: 86 13 06 00   ring

E-mail: info@askt.dk​   kontakt

CVR: 32283012

Adresse

Advokaterne Sankt Knuds Torv P/S

Aarhuskontoret

Sankt Knuds Torv

Ryesgade 31, 1.

8000 Aarhus C​​​

Rutevejledning

Aalborgkontoret

Det gamle posthus

Algade 44, 1. sal

9000 Aalborg C​

Rutevejledning

Telefontid​

Kontorets telefoner er åbne

Mandag-Torsdag 9.00-16.00,
Fredag 9.00-15.00.

Følg os på Facebook ​ fb-f-logo-white-57